O meni

Moje ime je Katerina Ilieva.Rođena sam u divnom gradu Bitola u Republici Makedoniji. Od svoje 18-te godine živela sam u Skopju, ali kao dete bivše Yugoslavije, moja rodbina i prijatelji nalaze se svuda, od Vardara pa do Triglava.Moja prva profesija stjuardese, puna dinamike mi je donela mnoga zanimljiva putovanja i upoznavanje različitih kultura, naroda i njihovih običaja.A zatim me je moj životni put doveo u Sigapur sa mojom porodicom, gde danas živim i radim,ali često putujući na relaciji Azija-Evropa.

Rođena sam u zemlji gde je umetnost duga tradicija, kao muziku, folklor, staro zanatstvo i svako rođen u Makedoniji nosi ove vrednosti u sebi. Još kao dete bila sam zaljubljenik umtnosti i shvatila da lepota i umeće starih majstora i zanata predstavljaju inspiraciju za moje buduće stvaralaštvo. Ipak, pitala sam se kako ću se snaći u novoj sredini, potpuno različitoj od moje. Proučavala sam ljude, običaje, mogućnosti koje ovaj fascinantni grad pruža i shvatila da veoma lako mogu da ostvarim svoje želje i da konačno mogu da uživam u svom radu. Tradicionalno i kroz vekove, Azija ima posebno lep nakit koji zauzima veoma važno mesto u njihovoj kulturi i statusu familija. On se prenosi sa generacije na generaciju i čuva sa posebnom pažnjom i ljubavlju.

Očarana lepotom minerala i kristala, laka dostupnost plemenitih metala, dragog kamenja, srebrnih i zlatnih elemenata, alata,..... moje ideje i kreacije su sada veoma lako mogle da se ostvare.Ali ja sam želela i da učim. Moj početak je bio vezan za učiteljicu Arraya sa Tajlanda, koja mi je otkrila tajne "beading" u 2004 g. U početku sam mislila da će sve ostati samo moje lično zadovoljstvo i mali hobi, ali ona me je ubedila da sam zapravo krenula putem svoje buduće profesije.

Unikatna, ručna izrada je nešto što duboko poštujem, jer privla i veliku pažnju kreativnim izrazom umetnika i nemerljivom količinom ljubavi utkanom u svaki detalj nakita, koji nosi svoj zapis. I naravno, želeći da svom radu i izradi nakita dam sopstveni pečat, počela sam da tragam za nečim novim.

Ovo je link za moju školu: Jewellery Design & Mannagement International School  gde možete da vidite sve visoko kvalitetne i profesionalne mogučnosti, različitih obuka koja ova škola nudi svojim studentima.

Link za profil moje instruktorke: G-đa Tanja Sadow vlasnica škole i moja predivna instruktorka me je lagano uvodila u čudesne i nove svetove različitih materijala i tehnika. Ovom prilikom joj se iskreno zahvaljujem na nesebično preneseno znanje.

Osim tradicionalnih veština, najviše me je privuklo novo tehnološko čudo iz Japana, zvano: Art Clay Silver-Umetnička Srebrena Glina.

Dobijena reciklažom, koja se sastoji od finih čestica matala-srebra, bakra, zlata, vode i netoksičnog organskog veziva.Podsetila me je na plymer glinu, jer se mogla na isti nacin modelovati, ali sve ostalo što je sledilo u izradi nakita od ovog materijala, bilo je potpuno različito i novo.Kada se oblikuje komad nakita sušenjem gline, voda isparii i dobija se željeni fini oblik koji smo zamislili, a koji predstavlja čar i izazov krhkog komada u vašim rukama.Pečenjem na temperaturi nešto nižoj od tačke topljenja metala-srebra, zlata, bakra i sl. organsko vezivo izgori i dobija se potpuno čist metal, zahvaljujući sili athezije, koja čestice drži čvrsto povezane. Predmet se pri pečenju neznatno skuplja, ali zadržava željeni oblik. Potom se komad finalizuje najfinijim obradama i tehnikama, kako bi se dobio zamišljeni oblik nakita, najvišeg kvaliteta srebra čistoće 999, zlata 22 karata ili 100% čistog bakra.

Naravno sve ovo je zahtevalo i adekvatnu edukaciju. U 2007 god. sam u školi sa zadovoljstvo završila kurseve za Art Clay Silver and Gold - Umetnička Srebrena i Zlatna Glina.

Link mojih sertifikata zavrenih kurseva: CERTIFICATES

Naravno u svetu gde je edukacija lako dostupna, gde postoje standardi i pravila, a  gde se poštuje i vrednuje znanje i umeće, Azija, Amerika, Evropa, Singapur, bilo je lako dobiti kvalitetnu obuku i uz stručnog učitelja savladati bezbrojne tehnike u izradi nakita, koje sada nudim i želim nesebično da podelim sa Vama.Odlučila sam da počnem sa edukacijom u 2010 g. onih koji su hteli od mene da uče, sa istim profesionalnim kvalitetom, ali dostupno i u mojoj zemlji Makedoniji kao i na prostorima bivše Yugoslavije. Naučiti druge da ostvaruju svoje ideje, ali priprema i obuka onih koji bi svoje znanje takođe mogli da prenesu kvalitetno nekome, a uz to probuditi skrivenu kreativnost i potencijale kod svakoga od nas, je pravi izazov i fantastičan uspeh.Lagano sam  krenula da otvaram vrata novih mogućnosti za mnogo kreativnih ljudi, željnih novih znanja i umeća, da iskažu svoje umetničko biće i svoje umetničke doživljaje.

Iskreno želim, da se oformi zajednica umetnika od Vardara pa do Triglava, jer duboko verujem u veštine i kreativnost naseg naroda i svakog pojedinca.

Pitala me prijateljica, koji je moj krajni cilj?

DAROVATI  ljudima svoje znanje, iskustvo, zahvalnost, poštovanje, iskrenost, ljubaznost, tolinu, razumevanje, bliskost, ... jeste darovanje  LJUBAVI.

NEKA LJUBAV I RADOST BUDE VEČNO U NAMA

designed by different.com.mk
Total Pageviews: